On demand PUF Webinar; "De prognose van COPD verbeteren, het kan!

Introductie

Klik HIER om dit webinar te bekijken (u wordt doorgelinkt naar de site van PUF Academy en u dient zich daar te registreren)

PUF Academy webinar over de prognose van COPD verbeteren, het kan!.

Dit webinar is ontwikkeld door PUF Academy.

 

Programma

Wat kunnen zorgverleners in de COPD-zorg leren van de cardiologie?

Wat is de parallel tussen preventieve zorg in de cardiologie en de COPD? Leer meer en ontdek hoe u de prognose van uw patiënten kunt verbeteren. Dit veelbekeken webinar isvanaf nu on demand beschikbaar.

Prof. dr. Richard Dekhuijzen, longarts en hoogleraar aan de Radboud Universiteit Nijmegen bespreekt samen met hoogleraar huisartsgeneeskunde Jan Willem Kocks encardioloog Dr. Remko Kuipers (OLVG) hoe zij het risicomanagement bij patiënten metCOPD benaderen en wat de specialismen hierin van elkaar kunnen leren.

In deze nascholing gaat het panel nader in op:
*het voorkómen van longaanvallen bij het verbeteren van de prognose van COPD
*Hoe kan medicamenteuze en niet-medicamenteuze behandeling hieraan bijdragen?
*Recente grote studies tonen mortaliteitreductie met tripeltherapie aan, hoe zit ditprecies?

Hoe gaat u aan de slag met een preventieve aanpak om de prognose van COPD teverbeteren?

 

Duur in uren / doorlooptijd

Dit webinar duurt 1 uur.

 

Wilt u de on demand versie van dit webinar bekijken? Klik HIER

(u wordt doorgelinkt naar de site van PUF Academy waar u zicht dient te registreren om dit webinar te bekijken)

 

 

Nl-9001 Prod 04.2022

E-learning - webinar ‘OCS afbouwen in de praktijk: hoe pak je dat (evidence-based) aan?’

Introductie

Voor deze E-learning kunt u zich niet inschrijven via astrazeneca.medhc.nl maar wordt u doorverwezen naar de site van Mediamed (I-Doctor).Klik HIER om u aan te melden.

De herziene ernstig astma richtlijn 2020 en de huidige kennis over risico’s op schadelijke bijwerkingen door overmatig oraal corticosteroïd (OCS)-gebruik, benadrukken het belang van het reduceren van OCS bij ernstig astmapatiënten. Op dit moment zijn er nog geen duidelijke richtlijnen of handvatten ter ondersteuning bij het afbouwen van OCS.

In het webinar OCS afbouwen in de praktijk: hoe pak je dat (evidence-based) aan? bespreken dr. Akke-Nynke van der Meer, prof. dr. Andrew Menzies-Gow en dr. Gert-Jan Braunstahl het afbouwen van orale corticosteroïden (OCS) bij patiënten met ernstig astma. Zij gaan hierbij in op het huidige gebruik van OCS in de Nederlandse praktijk, de wetenschappelijke onderbouwing voor het afbouwen van OCS en de implementatie van het afbouwen van OCS is de dagelijkse praktijk. Het webinar wordt afgesloten met een korte discussie over deze onderwerpen.

Aangezien dit webinar eerder is opgenomen, is het niet mogelijk om vragen te stellen aan de sprekers.

De expert(s):

Dr. Gert-Jan Braunstahl
Dr. Akke-Nynke van der Meer
Prof. dr. Andrew Menzies-Gow

Biologicals in de behandeling van ernstig astma, Amersfoort

Geachte heer, mevrouw,
U bent, mede namens longartsen E. van Velzen en G. Staaks, van harte uitgenodigd deel te nemen aan bovengenoemde lunchbijeenkomst.

Wanneer

Maandag 26 juni 2023

Waar

Meander Medisch Centrum Amersfoort
Vergaderruimte 6, M221F L gebouw, 2e etage (L218F)

SOCRATES - COPD scholing: ICS in COPD. Effects beyond exacerbation reduction? Nijmegen

U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan bovengenoemde bijeenkomst in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Ruimte A03-08

“Inhalatie-instructies; op naar een uniforme aanpak” volgens IMIS, Oud-Beijerland

Geachte heer, mevrouw,

U bent u van harte uitgenodigd deel te nemen aan de bovengenoemde bijeenkomst.

Longartsen workshop Zuid-Oost Nederland, Thorn

De ‘Roosteren’ workshop is dé traditionele nascholing voor longartsen (in opleiding) in Zuid-Oost Nederland, die ook dit jaar, samen met AstraZeneca wordt georganiseerd. Traditiegetrouw staan de obstructieve longziekten centraal. In 2023 hebben wij gekozen voor COPD. De publicatie van de Lancet COPD commissie en de uitgebreide revisie van het GOLD document vormen hiervoor de aanleiding. Drie vooraanstaande collega’s uit de regionale opleidingsziekenhuizen zullen u bijpraten over actuele onderwerpen uit deze publicaties. Zo maakt GOLD melding van verschillende COPD etiotypes, oftewel types COPD met een verschillende oorzaak. Één daarvan is het etiotype astma, waarover de meningen uiteenlopen. Belangrijke vraag is welke consequenties dit heeft voor de behandeling. Hoewel GOLD volop inzet op het gebruik van bloed eosinofielen als biomarker bij stabiel COPD, is de rol in de diagnostiek van exacerbaties nog niet uitgekristalliseerd. Of toch wel? Tenslotte groeit het besef dat exacerbaties meer dan een longaangelegenheid zijn. Zo wordt er momenteel veel onderzoek gedaan naar de cardiovasculaire complicaties van exacerbaties, waarover één van onder sprekers u zal bijpraten. Kortom, ik hoop dat uw interesse in deze nascholing is gewekt en hoop u te mogen verwelkomen op dinsdag 4 juli 2023.

Test nascholing

Tet tekst

Testnascholing

Testtt

Biologicals in de behandeling van ernstig astma, Doetinchem

Geachte heer, mevrouw,
U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan bovengenoemde lunchbijeenkomst in het Slingeland Ziekenhuis (vergaderkamer 3) te Doetinchem.

IMIS inhalalatie-instructie, Hendrik-Ido-Ambacht

Geachte heer, mevrouw,

U bent u van harte uitgenodigd deel te nemen aan de bovengenoemde bijeenkomst.

Het inhaleren van geneesmiddelen is voor de meeste mensen minder eenvoudig dan het innemen van een tablet. Toch geeft men bij de behandeling van patiënten met astma of COPD veelal de voorkeur aan inhalatiemedicatie. Belangrijkste redenen hiervoor zijn o.a.: snel effect, meer effect met lagere dosering medicatie en minder bijwerkingen.

Inhalatie-instructies worden door veel verschillende beroepsbeoefenaren gegeven, zoals verpleegkundigen, praktijkondersteuners, apothekersassistenten en artsen. De instructies worden op veel verschillende manieren aan de patiënt uitgelegd. Het project IMIS streeft naar uniforme instructie door alle zorgverleners aan patiënten. IMIS is een initiatief van een aantal Groningse longverpleegkundigen en wordt nu landelijk gedragen. Voor iedere inhalator is een protocol ontwikkeld dat stapsgewijs laat zien hoe de instructie dient te worden gegeven. Deze protocollen worden jaarlijks geüpdate naar de nieuwste ontwikkelingen en richtlijnen. Bovendien worden ze wetenschappelijk getoetst door de Rijksuniversiteit Groningen.

Tijdens deze bijeenkomst komen de verschillende inhalatiesystemen en protocollen aan bod.

Deze protocollen kunt u downloaden vanaf de website www.inhalatorgebruik.nl. Tijdens de bijeenkomst is er ook gelegenheid zelf met de diverse placebomaterialen te oefenen.

Doelgroep

Deze nascholing is bestemd voor huisartsen, apothekers, apothekersassistenten, doktersassistenten en (verpleegkundige) praktijkondersteuners.

De inhoud is specifiek voor deze doelgroep bestemd en inhoudelijk goedgekeurd. Het is dan ook niet toegestaan dat anderen dan bovengenoemden aan deze nascholing deelnemen.

Accreditatie

Voor deze bijeenkomst is door IMIS accreditatie aangevraagd voor alle bovengenoemde doelgroepen.

Geboden gastvrijheid

De kosten voor de door AstraZeneca geboden gastvrijheid benaderen € 15,00

Aanmelden

Om u aan te kunnen melden, dient u éénmalig een account aan te maken. Pas als u ingelogd bent kunt u zich inschrijven voor deze bijeenkomst. Per email ontvangt u altijd een bevestiging en herinnering.

Voor vragen van inhoudelijke aard kunt u bellen met Arianne Tonino 06-412 006 27.

Graag tot ziens op dinsdag 19 september aanstaande.

Met vriendelijke groet,

Arianne Tonino/Asthma & COPD Lead AstraZeneca

SOCRATES - COPD scholing: Comorbidities in COPD. Who cares?, Nijmegen

U bent van harte uitgenodigd deel te nemen aan bovengenoemde bijeenkomst in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (Colloquiumkamer B70).

Zuurstof tot nadenken! Jaarlijkse scholing, Hoogkerk

In Nederland worden jaarlijks 30.000 mensen in het ziekenhuis opgenomen voor een longaanval. Hier gaan vaak minder ernstige longaanvallen aan vooraf, die  allemaal een negatieve impact hebben op de prognose van de patiënt. Er kan gelukkig veel gedaan worden om longaanvallen te verminderen. Het is daarom hoog tijd voor een preventieve aanpak van COPD.

Graag nodigen we u van harte uit deel te nemen aan deze nascholing, die plaatsvindt in:
Van der Valk Hotel Groningen-Hoogkerk
Borchsingel 53 te Eelderwolde

Tijdens deze bijeenkomst bespreekt Professor Dekhuijzen de nieuwste inzichten over de impact van longaanvallen en preventieve interventies. Dhr. Hagedoorn zal ons meenemen in de wetenschap omtrent longdepositie, nieuwe ontwikkelingen op het gebied van aerosolen en duurzaamheid.

datum wijziging

test

ICS file test nascholing

Test nascholing 18 december